Digitaal tijdschrift  >  Verzuring

Verzuring

ZUURVORMING

Latente acidose (verzuring) is een serieus te nemen risicofactor voor wat betreft het ontstaan en in stand houden van veel chronische ziekten alsmede voortijdige veroudering, osteoporose of met andere woorden botontkalking. De laatste tijd is verder uit onderzoeken gebleken, dat ook hart- en vaatziekten te maken hebben met verzuring van het lichaam. Dit was onder meer te horen tijdens het eerste inter-nationale "Zuur-base-symposium" in München in oktober 2000.

ZUURVORMING

Tijdens de normale stofwisselingsprocessen in het lichaam worden voortdurend zuren (H+ionen) gevormd bijvoorbeeld bij de (onvolledige) verbranding van eiwitten, vetten en koolhydraten. In veel gevallen is de productie van zuren zo groot, dat de verhouding zuren en basen ernstig wordt verstoord. Er ontstaat dan een acidose (verzuring). Een toename van zuren zien we in het algemeen bij verkeerde eet- en voedingsgewoonten, vooral bij een overmatig gebruik van eiwitten. Verzuring echter treedt ook op door de "verschraling" van de voedingsmiddelen als gevolg van een tekort aan bepaalde (basische) mineralen, door milieu-vervuiling en ernstige en chronisch-degeneratieve ziekten.

Om het zuur-base evenwicht onder controle te houden, beschikt het lichaam over een aantal mechanismen, waardoor een teveel aan zuren wordt geneutraliseerd. Zo onderscheiden we

  • verdunning en uitscheiding van zuren via de nieren
  • uitscheiding van koolzuurgas (CO2) via de longen en
  • buffersystemen ter neutralisatie in het bloed.

Het is van belang te weten, dat in het lichaam alleen zuren ontstaan en dat basen niet door het lichaam kunnen worden aangemaakt. Basen moeten steeds van buitenaf bijvoorbeeld via de voeding worden toegevoerd. Buffer-systemen in het bloed werken dan ook alleen maar zolang men voldoende basen tot zich neemt.
 
OOK GOEDE EETGEWOONTEN ZIJN ESSENTIEEL !!!

Een voedingsmiddel dat normaal gesproken basen levert, werkt door slecht kauwen als zuurvormer. Zelfs vruchtensappen moeten worden "gekauwd", dat wil zeggen met speeksel vermengd. Zuurvormend zijn ook basische voedingsmiddelen die in te grote hoeveelheden of op verkeerde tijdstippen worden genuttigd. Met name grof gesneden rauwkost en fruit, normaal gesproken basen leveranciers, gaan door slecht kauwen gemakkelijk tot gisting over en worden zuurvormer. Het is ook van belang, dat er in ale rust wordt gegeten; voldoende tijd nemen en spanningen en stress tijdens het eten vermijden! Voeding die na 19.00 uur wordt genuttigd, wordt evenmin voldoende verteerd en bevordert zodoende eveneens verzuring van het lichaam. De uitwerking van de voedingsmiddelen ten slotte hangt ook af van de gezondheidstoestand van de spijsverteringsorganen.

Sterk zuurvormende voedingsmiddelen zijn onder andere: vlees, vis, gevogelte, eieren, kaas en andere melkproducten (behalve de producten met rechtsdraaiende melkzuren: Biogarde), suiker, suikerwaren, alcoholische en frisdranken, witmeel en alle producten die daarvan zijn gemaakt. Ten slotte niet te vergeten rijst en pasta's in het bijzonder de witte, geraffineerde producten.

Zuurvormende voedingsmiddelen zijn onder meer: peulvruchten, pinda's en andere noten, zaden, roomboter en olie.

Basenvormende voedingsmiddelen zijn onder meer: Kwark, karnemelk en yoghurt (met overwegend rechts-draaiende melkzuren), groente, aardappelen, granen en diverse soorten fruit. Te véél, vooral zoet fruit en ook vruchtensappen kunnen de vorming van zuren mede in de hand werken. Fruit en vruchtensappen mogen ook uit-sluitend een halfuur vóór andere voedingsmiddelen worden gebruikt. Daarna werken ze zuurvormend.

Voor meer informatie

info@gezondbeterworden.nl

Telefoon 0599 213034